Persze mindenkinek mást jelent a drága, ám az az ötös lista, ami itt következik, gyaníthatóan a világ legdrágább ételeit és italait tartalmazza (azért fogalmazunk ilyen óvatosan, mert sosem lehet tudni...). Nézzük hát!

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon!

Szarvasgomba

Mi mással is kezdhetnénk, mint a szarvasgombával, bár természetesen ebben az esetben sem mindegy, milyen szarvasgombáról beszélünk. A klasszikus olasz vagy francia, vadon termő gombát ugye hagyományosan disznóval keresték, csak sajnálatos módon az állat előszeretettel fogyasztott a megtalált ínyencségből, így aztán manapság már inkább kutyákat alkalmaznak erre a feladatra.

A tét nem akármekkora, nemrégiben egy 90 dekás (legyen mondjuk egykilós) darab 300 ezer dollárért kelt el. Persze a szarvasgomba elsősorban fűszer, így egy kiló nem olyan kevés belőle, de akkor is...

Kopi Luwak kávé

A világ egyik legdrágább és legegzotikusabb kávéjáról beszélünk (a Kopi egyébként indonéz nyelven kávét jelent, míg a Luwak a közönséges pálmasodró neve – utóbbi egyébként egy cibetmacska, és ennek nagy jelentősége van). Más kérdés, hogy kell némi elszántság a fogyasztásához, legalábbis ha belegondolunk, hogyan készül.

Az eljárás lényege ugyanis az, hogy a pálmasodró nyersen megeszi a kávébabot, de csak a puha héját emészti meg, a többi távozik belőle, ráadásul ugye nem a száján. A különleges kávészemeket így kézzel keresgélik meg az állat ürülékében, ami kellemes munka lehet, viszont nagyon megéri (legalábbis annak, aki kerestet).

A forgalomba kerülő kávé kilója több ezer dollárba kerül (eltérő adatokat találtunk, van, ahol 1500 dollár körüli árat adtak meg, van, ahol 6000-et, ami nagyon nem mindegy, de maradjunk annyiban, hogy drága), egy csésze pedig 50 dollárnál kezdődik.

Iráni sáfrány

Ha a szarvasgombát drágának tartottuk, akkor mit mondjunk az iráni sáfrányra, melynek grammja drágább, mint az arany. A különlegessége egyebek mellett abban rejlik, hogy nagyon rövid a betakarítási ideje, és kizárólag kézzel lehet a növényről leszedni, ráadásul rendkívül kevés bibe terem egy virágon, így aztán rengeteg kell belőle az értékelhető mennyiséghez.

Egy kilogramm sáfrányhoz körülbelül 150 ezer virág kell, 450-500 munkaóra leszedni, majd még ugye fel is kell dolgozni. Nem csoda, hogy egy kiló akár 6000 euró is lehet.

Kobe marha

A japán Kobe város környékén tenyésztett wagyu marhákat három évig kényeztetik (nem vicc), mire feldolgozható állapotba kerülnek (bármilyen brutálisan is hangozzék ez). Csak a legfinomabb tápot kapják, naponta masszírozzák őket, sörrel, szakéval itatják az állatokat és klasszikus zenét hallgattatnak velük. Rendkívül különleges a hússzerkezete, ebben van a legtöbb telítetlen zsírsav is, éppen ezért elkészteni is nagyon nehéz. Kilónkénti ára elérheti az 500 dollárt is.

Martini On The Rocks

A végére hagytunk egy italt is, a manhattani Algonquin Hotelben felszolgált martini különlegessége az italban található gyémántdarabkák – nem csoda, hogy egy üveg 10 ezer dollár.

Egészségünkre!

Ha tetszett a poszt, jöhetnek ezek is?

Az Abramovics-jacht titkai

Ilyen egy 65 millió dolláros penthouse

Megmutatjuk Beckham eladó Rolls-Royce-át

Hawaiion vett álomotthont Steven Tyler

Válságban az európai uralkodóházak